Özel ürün imali için gerekli safsuyu elde etmenin başlıca yöntemi deiyonize saf su cihazı kullanmaktır. Bu cihazlar selektif anyonik ve katyonik reçine hammaddesinin iyon tutma kabiliyeti sayesinde suyu saflaştırır. Kimyasal ionexchange işlemi safsızlığı bozan iyonları reçine üzerine yükler. Böylece cihazdan safa yakın su ( H2O) üretilir.
- Reverse Osmosis e göre daha az atıksu
- Endüstriyel suları arıtmada kolaylık,
- İyonları %99’a varan oranda giderme,
- Sıfıra yakın elektrik tüketimi
Deiyonize saf su cihazında arıtılacak olan su öncelikle reçinelerin uzun ömürlü olması için su kum ve karbon filtresi kullanılarak tortu ve klorundan temizlenir. Daha sonra sırasıyla katyon ve anyon selektif reçine kolonlarına 2-3 bar basınçla giriş olur. Sudaki iyonlar elekrik yüküne göre reçinelere yüklenir ve safsu imal edilmiş olur. Reçinelere yüklenen iyonlar ise asidik ve bazik rejenerant kimyasalları vasıtasıyla ters yıkama sırasında dışarı atışır. Rejenerant solüsyon hazırlama hariç tüm işlem otomatiktir.
Organik ve inorganiklerden tamamen arındırılmış suya safsu, demineralize su veya deiyonize su denir. Genel olarak endüstriyel süreçlerde ve laboratuvarlarda kullanılan saf su aynı zamanda deiyonize su, demineralize su, distile su gibi isimlerle de anılmaktadır.
Safsu sanayinin her alanında kullanılır.Hertür laboratuvar cihazında
Kaplama, boyama sanayiinde,
Kalıp yıkama ayırma işinde,
Metal sektöründe,
Cam sektöründe,
Plastik sektöründe,
Buhar imalatında,
Kimya sektöründe,
Elektronik sektöründe,
Gıda sektöründe,
Safsuyun tadı, kokusu, rengi ve iletkenliği olmadığı için temas ettiği hammaddeye hiçbir etkisi olmaz. Örneğin parfüm imal ediyorsanız parfümünüzün kokusu içindeki sudan etkilenmez saf kalır. Veya yıkama durulama yaptığınız üründe kireç vb. Lekeler oluşmaz. Kısaca safsu imal ettiğiniz ürünün standartının korunmasına yardımcı olur.